Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

ΑΜΑΡΑΝΘΟΣ

Ο θρύλος του Αμαράνθου μπορεί να ανιχνευθεί στην εποχή των Ίνκας, οι οποίοι πίστευαν ότι ο σπόρος διέθετε υπερφυσικές δυνάμεις. Επί τέσσερις αιώνες κανείς δεν μιλούσε γι’ αυτόν έως ότου επιστήμονες τον ανακάλυψαν ξανά μέσα από μελέτες και επιβεβαίωσαν ότι οι μικροσκοπικοί σπόροι Αμαράνθου περιέχουν έναν σημαντικό αριθμό από οφέλη – κλειδιά.
Σήμερα ο καρπός αυτός επανέρχεται στο τραπέζι μας χάρη στα εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά του. O αμάρανθος είναι ένα ψηλό φυτό με πλατιά φύλλα, που παράγει μικροσκοπικούς σπόρους. Οι χρυσαφένιοι καρποί του παρουσιάζουν ιδιαίτερο θρεπτικό ενδιαφέρον.  Σε σχέση με τα άλλα δημητριακά, ο αμάρανθος είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε πρωτεΐνες, μαγνήσιο, σίδηρο και ασβέστιο. Οι καρποί του περιέχουν τρία σημαντικά και απαραίτητα για τον οργανισμό αμινοξέα που δεν βρίσκονται στα άλλα δημητριακά (κυστεΐνη, λουσίνη, λυσίνη), ενώ δεν περιέχει γλουτένη, συστατικό δύσπεπτο για πολλούς ανθρώπους. Επίσης, λόγω της καλής ποιότητας πρωτεΐνης που περιέχει, πολλές εταιρείες τροφίμων χρησιμοποιούν τον αμάρανθο για να αυξήσουν τη θρεπτικότητα άλλων δημητριακών, καθώς και του ψωμιού.
Πώς θα τον καταναλώσετε. Μπορείτε να προσθέστε στο γάλα, στα δημητριακά, να βράσετε τους σπόρους και να συνοδεύσετε λαχανικά κλπ. Για να χυλώσουν, απαιτούν περίπου 40 λεπτά μαγείρεμα. Μπορείτε να φτιάξετε ακόμα και ποπ κορν, ακολουθώντας τη συνηθισμένη διαδικασία, αφού όταν οι σπόροι αυτοί ψήνονται ανοίγουν. Προσέξτε να είναι βιολογικός!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου