Το παστράμι είναι εβραϊκής έμπνευσης αλλαντικό μόσχου και πως η τεχνική
παρασκευής του ταξίδεψε στην Αμερική μαζί με Εβραίους της Ρουμανίας τον 19ο
αιώνα. Η λέξη είναι δάνειο από την τουρκική «pastirma», που θυμίζει τον δικό
μας παστουρμά. Το νεοϋορκέζικο παρασκευάζεται από διάφορα μέρη του μοσχαριού,
και κυρίως από στήθος. Τα κομμάτια μαρινάρονται μέσα σε άρμη, στραγγίζονται,
καλύπτονται με ολόκληρους κόκκους μπαχαρικών, καπνίζονται και ψήνονται στον
ατμό. Το αποτέλεσμα είναι ένα δυνατής γεύσης ζουμερό αλλαντικό, που παντρεύει
την «καθαρή» νοστιμιά του μοσχαριού με την ένταση των μπαχαρικών της
επικάλυψης. Παρά το ότι φτιάχνεται με λιπαρά μέρη του ζώου, δεν είναι ιδιαίτερα
λιπαρό, καθότι στραγγίζει από τα περιττά λίπη κατά το ψήσιμο. Στην Ελλάδα χρησιμοποιούν
κομμάτια από το μπούτι του μοσχαριού, που καλύπτονται με κόκκους πιπεριού,
σιναπιού και κόλιανδρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου