Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

ΚΡΙΘΑΡΙ

Το κριθάρι είναι δημητριακό πλούσιο σε φυτικές ίνες διαλυτές και αδιάλυτες. Είναι πιο εύπεπτο απ΄το σιτάρι.
Περιέχει πολύ καλή ποσότητα νιασίνης (ή αλλιώς βιταμίνης Β3), βιταμίνης Ε υπό την μορφή τοκοτριενολών, βιταμίνη C, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο, ψευδάργυρο, σελήνιο αλλά και πανίσχυρες αντιοξειδωτικές ουσίες τις λιγνάνες. Αυτή η πλούσια διατροφική του αξία, το καθιστά ένα πολύτιμο σιτιρό για την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου η διατροφή του οποίου αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από επεξεργασμένες τροφές, χαμηλής διατροφικής αξίας.
Eξασφαλίζει την καλή υγεία του εντέρου αλλά και ολόκληρου του οργανισμού. Πιο συγκεκριμένα οι φυτικές του ίνες:
βοηθούν στην καλή και τακτική κινητικότητά του εντέρου, αποτελώντας έτσι μία τροφή κατά της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων.
βοηθούν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της γλυκόζης στο έντερο, συντελώντας έτσι στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ
Διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο κορεσμού το οποίο βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης και άρα στην απώλεια κιλών αλλά και στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας
Μειώνουν τα επίπεδά της χοληστερόλης αλλά και των τριγλυκεριδίων. Η ιδιότητα αυτή οφείλεται στις β-γλυκάνες των φυτικών ινών οι οποίες πιθανότατα αποτρέπουν την επαναπορρόφηση των χολικών οξέων στο έντερο, αναγκάζοντας το συκώτι να φτιάξει νέα, χρησιμοποιώντας χοληστερόλη του πλάσματος
Η τακτική κατανάλωση φυτικών ινών συντελεί στην μείωση της υπέρτασης.
Το ζουμί από βρασμένο κριθάρι έχει ευεργετικές ιδιότητες.
Το μουλιάζουμε στο νερό για 8 ώρες και έτσι μπορούμε να φτιάξουμε με αυτό νόστιμες σούπες, αντικαθιστώντας το ρύζι ή να το φάμε σαν πρωϊνό με γάλα, ροφήματα κ.α., ή στις σαλάτες μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου