Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

ΠΑΤΑΤΑ ΚΑΙ ΩΦΕΛΗ

Πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν τις πατάτες επειδή περιέχουν υδατάνθρακες οι οποίοι δε βοηθούν στην απώλεια βάρους. Η αλήθεια είναι ότι η πατάτα αποτελείται κυρίως από νερό, έτσι αν δεν τρώτε πάρα πολλές, δεν θα λάβετε πάρα πολλούς υδατάνθρακες ή θερμίδες. Η δεύτερη παρατήρηση είναι ο υψηλός γλυκαιμικός δείκτης τους, ο οποίος είναι υψηλότερος από τη λευκή ζάχαρη, κάπου ανάμεσα στο 80-100. Και πάλι όμως, το γλυκαιμικό φορτίο μιας μέσης μερίδας πατάτες, δεν είναι μεγαλύτερο από αυτό οποιουδήποτε άλλου υδατάνθρακα. Έχει αποδειχτεί από έρευνες, ότι τα πατατάκια και οι τηγανιτές πατάτες είναι παχυντικά. Με σωστό τρόπο μαγειρέματος έχουν και σημαντικά οφέλη για την υγεία.
Περιέχουν ίσες ή και μεγαλύτερες ποσότητες ορισμένων φαινολών από το μπρόκολο, το σπανάκι και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β για τον εγκέφαλο και την αθλητική δραστηριότητα: Ένα φλιτζάνι ψητή πατάτα περιέχει το 21% των ημερήσιων αναγκών μας σε βιταμίνη Β6. Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι απαραίτητες για το νευρικό μας σύστημα και την καρδιαγγειακή υγεία. Οι πατάτες περιέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες φολικού οξέος, το οποίο είναι απαραίτητο για τις εγκύους.
Περιέχουν ανθεκτικό άμυλο: Πολλά λαχανικά περιέχουν μικρές ποσότητες ανθεκτικού αμύλου, αλλά οι πατάτες που έχουν μαγειρευτεί και στη συνέχεια ψυχθεί, έχουν υψηλά ποσοστά. Τα οφέλη του ανθεκτικού αμύλου, είναι παρόμοια με εκείνα των φυτικών ινών, που σημαίνει ότι θα νιώθετε πλήρεις, με λιγότερη κατανάλωση θερμίδων.
Υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C: Η βιταμίνη C είναι το «κλειδί» για ένα υγιές δέρμα, οπότε σε αυτή την περίπτωση καταναλώστε απλά περισσότερες πατάτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου