Πατάτα άγρια, φερμένη από 1200 υψόμετρο. Η σάρκα της έχει βαθύ κίτρινο χρώµα. Είναι κατάλληλη για τηγάνι, ψητές, για προτηγανισµένες, τσιπς και νωπή κατανάλωση.
Γενικά η πατάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων.
Γενικά η πατάτα ήρθε στην Ελλάδα το 1833 από τον Ιωάννη Καποδίστρια και υπήρξε πολύ σημαντική τροφή κατά την διάρκεια των παγκοσμίων πολέμων.
Κυρίαρχο
θρεπτικό συστατικό στην πατάτα αποτελούν οι υδατάνθρακες, με την μορφή αμύλου.
Οι υδατάνθρακες παρέχουν ενέργεια στον οργανισμό για τις σωματικές
δραστηριότητες του. Ένα άλλο πολύ σημαντικό συστατικό της πατάτας είναι οι
φυτικές ίνες του που επιδρούν θετικά στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη
μείωση της χοληστερόλης αλλά και στη σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Οι
πατάτες περιέχουν περισσότερο κάλιο από οποιοδήποτε άλλο φρέσκο λαχανικό και
φρούτο. H βιταμίνη C, καθώς και οι βιταμίνες του συμπλέγματος B υπάρχουν σε
υψηλές συγκεντρώσεις στις πατάτες με σημαντικότερη τη Β6 που βοηθάει στο μεταβολισμό των
υδατανθράκων και των πρωτεϊνών, αλλά και στη ρύθμιση της δράσης της
χοληστερόλης. Επίσης, το φυλλικό οξύ που περιέχει η πατάτα, είναι απαραίτητο
για την ανάπτυξη των κυττάρων και θεωρείται απαραίτητο, κατά την διάρκεια της
εγκυμοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου