Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

ΚΕΧΡΙ

Το κεχρί είναι ένα είδος δημητριακού πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενώ οι πρωτεΐνες του περιέχουν όλα τα αμινοξέα. Ο Πυθαγόρας το πρότεινε στους μαθητές του ως την ιδανική τροφή: «θεωρούσε ότι το κεχρί ήταν το καταλληλότερο είδος για την τροφή τους» . Τα δημητριακά περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και πρωτεΐνες υψηλής ποιότητος (12%-14% τα δημητριακά, 16% το ρύζι και 18% το κεχρί), ελάχιστα αλλά ωφέλιμα λιπίδια και άφθονες φυτικές ίνες, ενώ είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Περιέχει  μαγγάνιο, φώσφορο και μαγνήσιο  καθώς  δεν περιέχει γλουτένη. Όπως όλα τα σιτάρια, πριν από το μαγείρεμα ξεπλύνετε το κεχρί  καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφού ξεπλύνετε, προσθέστε ένα κεχρί μέρος σε δύο  τμήματα βραστού νερού ή ζωμού. Αφού  πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε για περίπου 25 λεπτά. Η υφή του κεχριού ψημένου με αυτόν τον τρόπο θα είναι αφράτο όπως το ρύζι. Αν θέλετε να γίνει πιο κρεμώδες  ανακατεύετε συχνά προσθέτοντας λίγο νερό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου