Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2015

ΣΠΟΡΟΙ CHIA



Αυτοί οι μικροί σπόροι, αποτελούν μια πραγματική υπερτροφή με πολλά οφέλη για την υγεία. Είναι πλούσιοι σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (α-λινολενικό οξύ). Από τα λιπαρά τους, το 60% είναι ω-3, το 15% ω-6, το 5% ω-9 και το 20%, κορεσμένο λίπος.
Μόλις 1 κουταλιά της σούπας σπόροι chia, περιέχει 5 γρ. φυτικών ινών, 3 γρ. πρωτεΐνης, 2282 mg ωμέγα 3 και 752 mg ωμέγα-6 λιπαρά οξέα! Επίσης, οι «θαυματουργοί» αυτοί σπόροι έχουν 15 φορές περισσότερο μαγνήσιο από το μπρόκολο, τρεις φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι, έξι φορές περισσότερο ασβέστιο από το γάλα και δύο φορές περισσότερο κάλιο από τις μπανάνες.
Σήμερα, οι σπόροι chia καλλιεργούνται για εμπορικούς σκοπούς στο Μεξικό και στη Βολιβία, την Αργεντινή, τον Ισημερινό, την Αυστραλία και τη Γουατεμάλα. Το 2008, η Αυστραλία ήταν η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα chia στον κόσμο.
Οι σπόροι chia διατίθενται σε διάφορες ποικιλίες και μπορούν να καταναλωθούν ωμοί, ψητοί, αλεσμένοι ή αναμεμειγμένοι με νερό. Επίσης, είναι ιδανικό προϊόν για τον εμπλουτισμό διάφορων διατροφικών προϊόντων όπως οι παιδικές τροφές, τα μπισκότα, το γιαούρτι, οι σάλτσες, κ.λπ.
Δείτε μερικά σημαντικά οφέλη τους για την υγεία μας:
Βελτιώνουν τη χοληστερόλη ορού και την υγεία της καρδιάς
Ενισχύουν τα επίπεδα ενέργειας
Βελτιώνουν τα συμπτώματα του διαβήτη
Βοηθούν στην απώλεια βάρους


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου