Η γύρη είναι πλούσια σε αμινοξέα και πρωτεΐνες. Τα αμινοξέα είναι δομικά
στοιχεία των πρωτεινών. Η σύσταση της γύρης σε πρωτεινικά στοιχεία
είναι περίπου 20-35% του βάρους της, και ποικίλει ανάλογα με το είδος
της γύρης. Απο αυτά το 1/3 περιπου είναι σε μορφή ελεύθερων αμινοξέων.
Στην γυρη περιεχονται 20 αμινοξεα, αλλα το σημαντικο ειναι οτι περιεχει
τα 8 βασικα αμινοξεα τα οποια δεν παραγει ο ανθρωπινος οργανισμος. Αυτα
είναι : ισολευκίνη, λευκίνη, λυσίνη, μεθιονίνη, τρυπτοφάνη,
φαινυλαλανίνη, κυστείνη και τυροσινη. Η πρωτεινη που περιεχεται στην
γυρη ειναι υψηλης βιολογικης αξιας και δεν παραγει μεταβολικο στρες.
Αυτο σημαινει οτι απορροφαται σε πολυ μεγαλο βαθμο απο τον οργανισμο,
δεν παραγει οξυτητα στον οργανισμο. Η
ποσότητα πρωτεινικών στοιχείων στην γύρη είναι 3-7 φορές μεγαλύτερη απο
αυτή που βρίσκουμε σε ίσο βάρος στο κρέας, στα αυγά και στα
γαλακτοκομικά. Ως εκ’τούτου, 20 - 30gr γύρης μπορούν να καλύψουν
καθημερινές πρωτεινικές ανάγκες ενός ενήλικα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου