Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΑΦΕΨΗΜΑ από ΣΕΛΙΝΟ

Αφέψημα σέλινου
Μπορείτε να βράσετε 30 γρ. φύλλα, κλωνάρια και ρίζα σέλινου σε ένα λίτρο νερό και να πίνετε ένα ποτήρι κάθε μέρα πριν από το πρωινό (διατηρείται στο ψυγείο). Το αφέψημα σέλινου ενδέχεται να προσφέρει ανακούφιση στην περίπτωση που υποφέρετε από αρθριτικά αλλά και σε περιπτώσεις διάρροιας και υπέρτασης. Επίσης ενδέχεται να βοηθά στην αντιμετώπιση της βραχνάδας και σε περιπτώσεις καταρροής, ειδικά αν το αναμείξετε ζεστό σε φρέσκο γάλα. Τέλος, αν έχετε πληγές ή μώλωπες, μπορείτε να κάνετε καταπλάσματα με κοπανισμένα φύλλα σέλινου, που θεωρούνται επουλωτικά.




Γενικές Ιδιότητες σέλινου
Το σέλινο περιέχει σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες A, B1, B2, C και Κ αλλά και κάλιο και νάτριο, θεωρείται ότι έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις υπέρτασης, ουρικού οξέος, ρευματισμών, αρθριτικών, άσθματος και βρογχίτιδας. Επίσης θεωρείται αντιπυρετικό και εμμηναγωγό ενώ το αιθέριο έλαιο που περιέχει του δίνει και ορεκτικές, χωνευτικές και τονωτικές ιδιότητες.
Στην κουζίνα
Το σέλινο χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, και όχι μόνο στην παραδοσιακή φασολάδα. Έτσι, εκτός από τα φύλλα, η ρίζα του σέλινου τρώγεται ωμή αλλά και σε σαλάτες και σούπες. Επίσης γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε σάλτσες. Τα σπόρια του χρησιμοποιούνται σε διάφορες σούπες και τουρσιά ως μπαχαρικό.

Μάθετε ότι...
• μπορείτε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της μέθης μασώντας σπόρους σέλινου που θα βρείτε σε καταστήματα με βότανα.
•με τον ίδιο τρόπο αντιμετωπίζετε την κακοσμία του στόματος
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου